Hållbarhet

Kulturkalaset tar ansvar för utvecklingen

Göteborgs Kulturkalaset vill vara mer än en festival – vi vill bidra och inspirera till en positiv utveckling. Av vår stad och av planeten vi bor på. Därför har vi sedan 2008 jobbat aktivt med hållbarhet från tre vinklar:

  • Ekologiskt
  • Socialt
  • Ekonomiskt

Vi strävar efter att utmana gränserna för hur hållbart ett evenemang kan vara. Det är vårt ansvar som arrangör och som invånare på jorden. På den här sidan kan du läsa om vårt hållbarhetsarbete.

2021 ska Kulturkalaset vara i stort sett engångsfritt

Vi har höga mål och jobbar hårt för att minska på engångsförpackningar och därmed även avfallet. Att erbjuda mat i medhavd matlåda, sälja flergångsmatlådor som kan pantas eller använda porslin och glas som sedan diskas på plats – allt är en del i detta arbete. För varje år blir vi bättre, och 2021 ska Kulturkalaset vara i stort sett engångsfritt. Varför? För att spara på jordens resurser, men också för att våra hav fylls av skräpet vi slänger på land.

Kulturkalaset är en del av projektet Engångsfria Evenemang, en treårig satsning från Göteborgs Stads förvaltning Kretslopp och Vatten, delfinansierad av Naturvårdsverket.

Nytt pantsystem för tallrikar och bestick

Nu lanserar Kulturkalaset ett storskaligt pantsystem. Vi beräknar att cirka 40 000 portioner kommer serveras på tallrikar som sedan diskas och används om och om igen. Ät, njut och panta tallriken efteråt med appen PantaPå.

Tillsammans bidrar vi till en renare, hållbarare och roligare festival!

Ett belönat miljöarbete

Göteborgs Kulturkalas är sedan 2008 miljödiplomerat av Svensk Miljöbas. Det innebär att festivalen varje år måste uppfylla ett antal krav, bland annat kontrolleras livsmedel, transporter, inköp och avfall. Självklart används 100 % förnyelsebar och miljömärkt el. Festivalen har vunnit flera fina priser för sitt ekologiska hållbarhetsarbete.

Ekonomisk hållbarhet

Alla programpunkter på Kulturkalaset är gratis för besökarna. Det är en central del i festivalens uppdrag, både vad gäller att öka tillgängligheten till kultur och för att uppfylla Göteborgs Stads budgetmål om vikten av fler gratisevenemang.

Alla är välkomna till Göteborgs Kulturkalas

Göteborgs Kulturkalas är en viktig mötesplats dit alla är välkomna, oavsett kön, etnicitet, funktionalitet, sexuell läggning, könsidentitet/könsuttryck, religion och ålder. Festivalens organisation jobbar aktivt för att hela tiden öka mångfalden, jämställdheten och tillgängligheten. 2015 vann vi Rättviseförmedlingens pris Rättvisepriset för vårt arbete med jämställda scener och 2016 fick vi ta emot priset Live-Apan för Årets Insats.

Green Corner ska inspirera till mer hållbara matvanor

I en del av Bältespännarparken hittar du området vi kallar för Green Corner. Här vill vi visa upp goda exempel och ge våra besökare kunskap och inspiration för att äta mer hållbart. Du kan delta i workshops, äta mat lagad på svinn, lära dig om stadsodling eller köpa stadsodlade blommor och grönsaker från små lokala producenter på vår marknad. Vi har också ett späckat scenprogram. Årets tema är lokal mat och dryck.

Green Corner är helt engångsfritt – maten är vegetariskt och serveras på porslin som sen diskas av diskjockeyn i vår diskomobil.

Green Corner är ett samverkansprojekt mellan Göteborgs Kulturkalas, GreenhackGBG och Stadsnära odling.

Detta kan du göra när du besöker Kulturkalaset

Ta med egen matlåda eller mugg

Då får du 10 % rabatt på mat och dryck, gör en insats för miljön och sparar samtidigt pengar. Smart! Om du glömt kan du köpa en matlåda i Bältespännarparken och panta den efteråt. Eller varför inte spara och använda i andra sammanhang?

Välj lokalt, vegetariskt eller veganskt

Att välja lokala alternativ eller äta mindre kött är ett bra sätt att minska din miljöpåverkan. Det finns gott om smarriga lokala, veganska och vegetariska alternativ när du köper mat från våra försäljare.

Gratis vatten vid våra vattenstationer

Kulturkalaset är Kranmärkt, vilket innebär att våra försäljare inte säljer vatten på flaska eller burk. Ta istället med dig din egen flaska och fyll på vid våra vattenstationer. Både gott, billigt och bra för miljön!

Lämna bilen hemma

Dagens biltrafik påverkar både naturen och människors hälsa negativt. Så om du kan – åk kollektivt, cykla eller gå när du besöker Kulturkalaset. Här hittar du Göteborgs kollektivtrafik vasttrafik.se.

Sortera ditt skräp

Genom att sortera vårt avfall kan mycket återvinnas och bli till nya produkter, då sparar vi energi och naturresurser. Kulturkalaset arbetar hårt för att sortera en så stor del som möjligt av festivalens avfall. Du kan hjälpa oss, sorteringsstationer finns på alla festivalplatser.

Ta hand om varandra

På Kulturkalaset samlas människor som annars kanske aldrig skulle ha träffats. Vi är alla en del av Göteborg och under några dagar kan vi tillsammans uppleva kultur och glädje på stadens gator. Ta hand om varandra och passa på att säga hej till någon du inte känner.

Kulturkalaset satsar på lokal mat och dryck

Göteborg är en levande matstad och under senare år har även stadens stolta bryggeritradition fått nytt liv med flera mikrobryggerier i världsklass. Under 2018 fick Göteborg dessutom ett eget vineri. Det finns med andra ord mycket att ta av från närområdet, och det vill Kulturkalaset lyfta fram.

Under festivalen kan du köpa lokalt på vår matmarknad i Bältespännarparken eller njuta av färdig lokal hållbar mat och dryck på Basargatan. En av satsningarna är Eat local. Drink local där du kan hitta många lokala bryggerier representerade.

Vi ställer höga krav på våra matförsäljare

Att uppleva nya smaker och rätter är för många en viktig del av besöket på en festival. När du köper mat från någon av våra försäljare kan du vara säker på att:

• Det finns gott om vegetariska och veganska alternativ
• 30% av maten på menyn är ekologisk
• Fisk och skaldjur kommer från hållbara bestånd
• Kött uppfyller WWF:s standard för hållbar köttkonsumtion.
• Kaffe och te är ekologiska och rättvisemärkta
• All mjölk är ekologisk
• Engångsartiklar och rengöringsprodukter är miljömärkta
• Engångsartiklar i plast är helt förbjudet
• Alla matförsäljare ska erbjuda halvportioner för att minska matsvinnet.
• Palmoljan är ekologisk eller RSPO-certifierad

Porslin, glas och bestick är second hand...

Kulturkalaset samarbetar med den ideella organisationen Björkåfrihet (fd Emmaus) som förser festivalen med begagnade tallrikar, glas och bestick för att kunna servera 1200 besökare åt gången.

… och det är våra personalkläder med

Björkåfrihet förser också festivalen med personalkläder som är secondhand. Denna unika satsning har fått mycket uppskattning och uppmärksamhet, bland annat vann vi pris som Årets återanvändare på Återvinningsgalan 2020.

Våra värdefulla volontärer

Kulturkalasets volontärer kommer från Team Göteborg. Det är ett socialt projekt där unga människor får chans att skaffa sig erfarenheter och förbättra förutsättningarna att komma ut i arbetslivet. Under festivalen 2019 talade volontärerna tillsammans över 20 olika språk, vilket gör festivalen mer tillgänglig. Kulturkalaset samarbetar också med föreningen Passalen för att kunna ge unga med funktionsvariationer möjlighet att vara festivalvärdar.