Nytt pantsystem för tallrikar och bestick

Redan under 2019 testade vi ett pantsystem i en liten skala med hjälp av den externa aktören Light My Fire. Besökare som ville äta engångsfritt kunde köpa en matlåda av hög kvalitet, behålla den eller panta den efteråt. Systemet användes av runt 500 personer.

Efter detta lyckade pilottest har vi nu valt att utveckla systemet inför framtiden. Vi ska då hyra cirka 12 000 flergångstallrikar som kan användas, pantas, diskas och användas igen, för att efter festivalen lämnas tillbaka till leverantören.

Så här är tanken att det går till:
När du köper mat hos våra matförsäljare betalar du 30 kr extra för en tallrik med ett bestick (en spork, det vill säga en kombination av gaffel, sked och kniv). För att panta behöver du ladda ner appen PantaPå till din telefon, information om appen finns på borden och hos varje matförsäljare. När du har ätit färdigt lämnar du tallrik och bestick på en av pantstationerna, scannar en QR-kod med hjälp av appen och vips är panten tillbaka på ditt konto igen. Tallrik och bestick diskas och används sen igen.

Pantstationerna är placerade på matområdet. En av stationerna fungerar också som diskvagn och som uthämtningsställe för matförsäljarna.

Vi beräknar att en tredjedel av all mat på framtida Kulturkalas kommer att serveras på panttallrikar, det är cirka 40 000 portioner! Det innebär 40 000 färre engångstallrikar och engångsbestick som leder till minskade koldioxidutsläpp och en friskare miljö. Tillsammans bidrar vi till en renare, hållbarare och roligare festival!

Projektet möjliggörs genom utvecklingsbidrag från Naturvårdsverket och Avfall Sverige.

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.